Uusintasaumaus kohottaa talon ilmettä

Julkaistu

Metallista tai puista ikkunakarmia ei voida liittää kerrostalon betoniseinään ilman, että karmin ja seinän väliin pursotetaan pehmeää saumamateriaalia. Samoin on laita kahden erillisen betonielementin kanssa – välissä on oltava saumausainetta. Saumaus toimii tiivisteenä, lämpöeristeenä ja kosteuseristeenä. Vaikka saumojen osuus koko kerrostalon ulkoseinien pinta-alasta on pieni, niiden rooli on tärkeä. Saumaus kovettuu ja rapistuu ajan ja sään kuluttamana, joten uusintasaumaus tai saumojen kunnon tarkistus on hyvä teettää 15–20 vuoden välein.

Esteettinen ja tekninen hyöty käsi kädessä

Julkisivun kunnostus on paitsi teknisesti välttämätön suojakeino kosteusvaurioita vastaan, sillä on myös talon ulkonäköä kohentava vaikutus. Huoliteltu ulkonäkö vaikuttaa kiinteistömarkkinoilla asuntojen arvoon. Usein saumauksen yhteydessä suoritetaan myös muita ulkonäköä kohentavia toimia, kuten maalausta ja rappausta. Tämä johtuu siitä, että vanhojen, kovettuneiden ja rapistuneiden saumojen päällä maali ei pysy. Näin ollen maalaus kannattaa tehdä saumauksen yhteydessä. Uusintasaumaus tuo tilaisuuden arvioida myös mahdollisten palosaumojen tarpeen. Rappaus ja maalaus sekä uudet elementti- ja palosaumat yhdessä saavat rakennuksen näyttämään kuin uudelta ja nostavat sen arvoa kaikilla mahdollisilla mittapuilla.

Saumaustekniikka

Saumojen kuntoa ja elastisuutta rapistavat sääilmiöt, kuten aurinko, vesi ja pakkanen. Mutta myös aika on yksi kuntoon vaikuttava tekijä, sillä saumat kovettuvat ajan kuluessa. Saumausaineen hyvä laatu, talon mahdollisesti suojainen sijainti ja teknisesti hyvin suoritettu saumaus tuovat saumaustarpeen väliin muutaman lisävuoden, mutta pääsääntöisesti uusintasaumaus on silti suoritettava parinkymmenen vuoden välein. Saumaus tilataan aina ammattilaisilta.

Julkisivutöihin tarvitaan aina henkilönostimia tai telineitä. Työn alussa vanhat saumat poistetaan ja elementtien välit puhdistetaan huolella. Saumaa tilkitään lämpöeristeellä ja sen päälle tulee pohjanauha. Näiden päälle pursotetaan saumausmassa. Saumaus suoritetaan paitsi elementtien väliin, myös ikkuna-aukkojen ja tuuletusaukkojen ympärille. Tällä tavoin tehty uusi sauma on sekä lämmön, tuulen että kosteuden eristäjä.

Hyödyt

Uudet elementtisaumat ovat taloyhtiölle järkevä investointi. Niiden myötä vesivahinkojen riski pienenee ja rakennuksen elinkaari pitenee. Nämä puolestaan edesauttavat kiinteistön arvon nousussa ja korjaustarpeen pienenemisessä. Onpa olemassa näyttöä siitäkin, että huolella tehdyn julkisivuremontin myötä talon energialasku pienenee.

Uusintasaumaukset tekee: Lahden elementtisaumaus oy.


jaa