Asunnonomistajan opas likakaivon tyhjennys toimiin ja kunnossapitoon

Julkaistu

Vaikka kaupunkikodeissa on tapana liittyä kunnalliseen viemäriverkkoon, monissa maaseudulla käytetään jätehuoltoon itsenäistä sakokaivoa eli likakaivoa. Toisin kuin viemäriverkosto, septinen järjestelmä vaatii säännöllistä huoltoa, koska se käsittelee jätteitä.  

Miten septiset järjestelmät toimivat  

Septiset järjestelmät koostuvat kahdesta pääkomponentista: kaivosta tai saostussäiliöstä ja salaojakentästä. Uudistetuissa järjestelmissä käytetään saostussäiliötä kaivon sijasta tehokkuuden parantamiseksi, vaikka joissakin vanhemmissa kodeissa käytetään edelleen kaivoa. Vaikka kyseessä on periaatteessa sama käsite, on joitakin pieniä suunnittelueroja, jotka voivat johtaa erilaisiin ongelmiin.

Tämä suuri maanalainen likasäiliö on liitetty suoraan kotisi pääviemärilinjaan. Kun vedät vessan tai käytät lavuaaria, jätevesi virtaa säiliöön, jossa anaerobiset bakteerit mädättävät sen. Prosessi erottaa jätteet kolmeen osaan. Kiinteä jäte vajoaa pohjaan, ja kevyemmät hiukkaset muodostavat pinnalle sakan. Kun säiliöön huuhtoutuu lisää jätevettä, vanhempi vesi työntyy viemäriputkiin.

Vanhemmissa kaivopohjaisissa saostuskaivoissa on säiliön sijasta suuri muurattu, kivi- tai betonikannella peitetty kaivo, johon jätevesi virtaa. Kaivoon päästyään anaerobiset bakteerit alkavat käyttää jätevettä ravinnokseen. Kiinteä jäte vajoaa ja pintaan muodostuu sakkaa. Toisin kuin säiliöissä, joissa on viemäriin johtavat putket, kaivon seinämissä on pieniä aukkoja, joiden kautta vesi tihkuu ympäröivään maahan.

Septisten järjestelmien yleisin ongelma on tukkeutunut likakaivo

Yleissääntönä on, että likakaivojärjestelmät vaativat vain vähän huoltoa yhden vuoden aikana, ja siksi ne unohtuvat helposti. Tämä johtaa ongelmiin, jotka voivat johtaa siihen, että jätevesi tulvii pihalle tai pääsee takaisin kotiin. Tukokset ja täysi saostussäiliö ovat kaksi yleisintä ongelmaa, joihin törmäät.

Ajan kuluessa likakaivon aukot voivat tukkeutua, mikä aiheuttaa jäteveden nousua. Jos likakaivoa ei pidetä puhtaana, se voidaan joutua tekemään likakaivontyhjennys pumppaamalla useita kertoja vuodessa. Tämä voi tapahtua jopa silloin, kun pohjassa ei ole paljon kiinteää jätettä, koska vesi ei pääse poistumaan. Jos likakaivon tyhjennys ei ole tehty kolmen tai viiden vuoden välein, se voi täyttyä niin paljon kiinteästä jätteestä, että se vuotaa yli. Vähiten haitallinen merkki on jatkuva pahanhajuinen haju säiliön lähellä tai kylpyhuoneessa. Tämä mädäntynyt haju voi olla voimakkaampi kuumalla säällä. Toinen yleinen oire on hitaasti valuva tai usein tukkeutuva käymälä. Jos asuin kiinteistöösi täytyy tehdä lokakaivon tyhjennys, ole yhteydessä ammattilaiseen. Tyhjennyksiä tekee esimerkiksi VTM Putkistohuolto Oy.


jaa